Läkemedelsanvändningen hos äldre personer.
Kategori: Allmänt
PRO-Riks och SPF-Riks. anordnade en uppföljningskonferens i Stockholm "Arlanda" 2014 11 25, TEMA : Förbättrad läkemedelsbehandling - användning.
Konf.ledarna Sten Boström läkemedelsansvarig PRO och Arne Melander läkemedlsansvarig SPF. Konferensen var en uppföljning av den konferens som avhölls för ett år sen.
Finansieringen av utförd utredning och undersökning sker bland annat med regeringsstöd 3 milj. kr ifjol och 1 milj.kr för i år.
Från Gällivare PRO deltog jag och för SPF Gällivare Grethel Andesson.
Sten Boström inledde med att ge en tillbakablick, om vad som hänt efter förra konferensen för ett år sen.
Han föredrog läkemedelsstatistik för kommunerna upprättade av SCB. Det finns 2 statistik att förlita sig till, beställare är PRO_SPF för den ena, för den andra SKL (Sveriges kommuner och landsting.) Uppenbara skillnader finns mellan dessa 2 statistik, beroende att statistik underlaget utgår för PRO - SPF del omfattande 80 åringar och äldre medan SKL statistik utgår ifrån 75 åringar och äldre, därav skillnader mellan statistiken.
Hur ser då statistiken ut för dom 4 nordligaste länens kommuner, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland.
För våran kommun Gällivare så är läkemedelsförbrukningen 80 år och äldre för åren 2010-13 enligt gjorda utredningar.
Läkemedelsförbrukningen 10 tabletter. och mer för år 2010 var att 46.4% av kommunens 80-åringar och äldre använde sig av dessa höga doser. För år 2011 var förbrukningen 49,6%, för år 2012 var förbrukningen 48,5% och för år 2013 så var förbrukningen 45,8%.
När det gäller förbrukningen av "OLÄMPLIGA" läkemedel i Gällivare, för 80-åringar och äldre så ser siffrorna ut så här. År 2010 38,1%, år 2011 34%, år 2012 34,0% och för år 2013 25,0%. OBS. Med olämpliga läkemedel menas inte att dessa läkemedel är dåliga, utan det som avses är effekten av kombinationen med andra läkemedel.
Ser man till riksgenomsnittet så är Sorsele kommun högst med en läkemedelsförbrukning på 59,4% (10 tabl.och mer).Förbrukningen av olämpliga läkemedel i Sorsele är 25,9%, Götene kommun har den lägsta förbrukningen med32,4% av 10 tabl.och mer i Sverige. När det gäller förbrukningen av olämpliga läkemedel så är den högsta siffran i Sverige 35,4 % och den lägsta 12,7%.
Vad säger siffrorna för Gällivare kommuns del. Jo, atLläkemedelsförbrukningen mellan åren 2010-13, 10 tabl. och mer är ganska jämn.
Medan förbrukningen av "olämpliga" läkemedel visar en positivare utveckling.
Konsekvenserna utav för hög läkemedelsanvändning och användningen av "olämpliga" läkemedel för äldre personer.
Sömnrubbningar, växlingar mellan kvälls - morgontrötthet, sömnlöshet, ångest, depressioner är dom vanligaste förekommande symtomerna, för att lindra effekterna av ovannämnda symtomer, så kommer psykofarmacka medeciner till användning. Dessa medeciner används också allt oftare för att dämpa den oro som uppstår vid anlitande av för lite personal i vården och ömsorgen, samt att dom flesta vikarierande personal inte har erfoderlig kompetens samt är i avsaknad utav utbildning. Dagens vård - omsorgs inrättningar, som skärskilda äldre boenden i kommunal-landstings regi liknar allt mer inrättningar för "palliativ" vård. (vård i livets slutskede), än adekvata i vård och omsorgsboende, sas också vid konferensen.
Arne Melander Professor Lunds universitet Känd från
TV-programmet fråga Lund.
Inledde med att föreläsa om Läkemedelsnyttan.
Han slog fast att det finns inga dåliga medeciner, registrerade och godkända av läkemedelsverket. Det som är dåligt är förbrukningen och hanteringen. I Sverige används dagligen i sjukvårdshanteringen "20 miljoner definierade dygnsdoser DDD", om genomsnitts dosen innehåller 5 tabletter så blir dygnskonsumtionen i Sverige ca. 100 miljoner tabletter per dygn, och dom största förbrukarna är äldre människor.Jämnför detta mot att det företas ca 5000 operationer (kirurgiska ingrepp) i Sverige per dygn. Läkemedelsförbrukningen i rikets kommuners äldre boenden, i genomsnitt 12 tabletter dagligen, varav "lugnande" medeciner används flitigt.
Han slog också fast att medicin hanteringen enligt PRO - SPF utredningar måste minska och halveras till år 2017. Om inte detta sker, så kommer det att fortsättningsvis att öka och åstadkomma onödigt lidande och skador i synnerhet för äldre, Samt att samhällskostnaderna för vården och omsorgen ökar, pengar som istället kunde användas för anställning av vård- omsorgspersonal.
Fallolyckorna dominerar hos dom äldre, orsakat i dom flesta fall av felaktig medecinanvändning, med yrsel och balansproblem som följd.
Han nämnde också om blodtryckets betydelse och om orsaken till höjd- låg blodtryck och om hur medeciner påverkar olika organs funktioner i en äldres "skröpliga" kropp.
Jag återkommer i nästa "blogg" om vad som sas vidkonferensen, vad som måste vidtas för åtgärder för att åstadkomma en halvering av läkemedelsanvändningen till år 2017, och därmed eliminera och minska onödigt lidande hos äldre människor.
Nästa blogg kommenterar jag även. Gällivare kommuns brister i vården ( 400 000 kr i vite utdöms av Arbetsmiljöverket, Gällivare kommuns hemtjänst sämst i Sverige. Verksamheter som i hög grad påverkar livskvaliten hos dom äldre i Gällivare kommun.