brorvennstrom.blogg.se

Samhälle och Politik

Fortsättning: Läkemedelsavändningen äldre personer.

Kategori: Allmänt

Målsättningen för PRO- SPF som framkom på medicineringskonferensen. Är att till år 2017 halvera användningen av medicin hos 80 år och äldre som hämtat ut 10 eller fler läkemedel,
Samma målsättning gäller även uttaget av olämpliga läkemedel.
 
Första frågan måste jag ställa är till mig själv? Vad kan jag göra för att minska användningen av mina läkemedel, samt att få läkemedel som är lämpliga?
Jag börjar med att skaffa mig det studiematerial som PRO-SPF utgett "Koll på läkemedel", efter deras granskning och undersökning. den finns även på www,kollpalakemedel.se
Studierna visar att det är mycket fel i läkemedelslistorna, när man skrivs in  eller ut från sjukhuset. Upp till 85% av listorna kan vara fel redovisas i studierna, vilket betyder att risken av felmedicinering är stor. Man kalkylerar med att läkemedelsrelaterade problem kostar samhället cirka 30 miljarder kronor per år.
Vad kostar det onödiga lidandet hos enskilda personer, det kan inte prissättas, utan vinsten ligger i minskad lidande!
 
Nästa steg som jag ska vidta är att kräva en årlig läkemedels genomgång. Samt att varje gång jag konsulterar läkare som ger mig ny medicin eller ändrar mediciner, så har jag full rätt att få veta "orsaken", samt vilka eventuella biverkningar kan uppstå.
Jag kan också få dubbelkoll på mina läkemedel, genom att när jag hämtar läkemedlen på Apoteket så kan jag ställa samma frågor där, som jag ställde till doktorn- läkaren som skrev ut medicinen.
Är jag osäker i konsultationerna och ovannämnda förfarande, så kan jag få hjälp av distriktssköterskan.
MAS= "(Medicinsk ansvarig sjuksköterska)" anställd av kommunen.
 
Vad kan jag och vad ska jag ställa på min pensionärsorganisation PRO SPF?
För det första så är första kravet uppfyllts, genom att PRO - SPF gjort en riksomfattande utredning där Sveriges samtliga kommuner undersökts.
PRO och SPF har därmed omfattande undersökningsmaterial och resultat vid handen som man kan gå vidare med. Till sina respektive föreningsmöten, för medlems information och beslut. Vidare till KPR, (kommunala pensionärsrådet)
Kommunen ansvarar för äldres vård och omsorg, landstingen för  sjukvården inklusive läkemedelsordinationerna. Från 1 feb.2014 så har kommunerna enligt lag, skyldigheten att överta en betydande del av ansvaret för distriktsvården.
 
Vad skall PRO - SPF gemensamt agera vid kontakter med kommunen? För det första åstadkomma en gemensam plan, för hur läkemedelsfrågorna ska diskuteras. Hur ska man presentera  dom statistik som finns efter år 2012? Vad kan man förvänta sig för motfrågor. Hur gör man om kommunen hänvisar till landstinget. Ska man informera pressen om kommunens statistik, hur den ser ut?
 
Förslag på diskussions punkter och frågeställningar med kommunen.
Fråga 1. Har kommunledningen respektive MAS, (medicinsk ansvarig sjuksköterska) varit medveten om hur det ser ut i egna kommunen?  Fråga 2. Statistiken omfattar alla 80+, även i eget boende. Tar kommunen ansvar för alla?  Fråga3. Kommer kommunen att6 ha någon diskussion med landstinget om äldres läkemedels behandling baserat på tillgänglig statistik? Fråga 4. Är kommunen beredd att tillsätta en arbetsgrupp, ledd av MAS och med PRO - SPF representerade?  Fråga5. Kommer kommunen att agera, för att det görs läkemedelsgenomgångar i kommunens alla äldreboenden?  Fråga 6.Hur många läkemedelsgenomgångar har gjorts i olika äldreboenden under senaste året? Plan för närmaste året? Uppföljning?  Fråga 7, Hur många personer i olika äldre boenden har 10 eller fler läkemedel på recept? Plan för förändring? Fråga 8. Hur många personer i olika äldreboenden har "OLÄMPLIGA" läkemedel enligt Socialstyrelsens kvalitetsindikatorer? Plan för förändring? Uppföljning.
Fråga 9. Görs det någon jämförelse av läkemedelsbehandlingen mellan olika äldreboenden?
Fråga 10.  Har uppmärksammats problemen inom hemtjänsten? Plan för förändring? Uppföljning.
 
Det här fleråriga, landsomfattande projektet "Koll på Läkemedel", som drivs av PRO - SPF och Apoteksbolaget AB.
Resultaten uttrycks som två : nyckeltal.
Resultatet för Gällivare kommun, är högre än riksgenomsnittet för riket  som är 46,1%. Gällivares siffror är redovisade i denna blogg.
Låga nyckeltal är ett mått på kvaliten i kommunens äldre vård
Tillgänglig litteratur som  tyder på låga nyckeltal, indikerar på ett stort kommunalt engagemang för äldre vården.
Det är därför angeläget att kunskapen och bristerna i de äldres läkemedelshantering blir känd i den kommunala vården och omsorgen.
Likaså så ska ledamöterna och medlemmarna i pensionärsorganitationerna informeras.
Med hänvisning till ovanstående så är det speciellt ansvar för ledamöterna i KPR (kommunala pensionärsrådet) att frågan om och kring äldres läkemedelsbehandling tas upp på ett kommande KPR-möte. Samt delges för kännedom till kommunstyrelsen-
  
 
 
 
Kommentera inlägget här: