brorvennstrom.blogg.se

Samhälle och Politik

Nu börjar den politiska vardagen.

Kategori: Allmänt

Det är nu som regnbågsalliansen tar över ansvaret för kommunmedborgarnas "väl och ve"!
Och vad är det, enligt min och mångas mening så är det och kommer att vara kommunens kärnverksamheter.
"SKOLAN,VÅRDEN och OMSORGEN"!, som prioriterade.
 
Hur ser arvet efter socialdemokraterna som alliansen tar över?
SKOLAN: Kvalitèn i Kommunens skolor har fått allvarlig kritik från Skolinspektionen, många elever lämnar skolan utan godkända betyg.
Elever tvingas till stödundervisning, som inte beror på elevens skolmognad att kunna ta emot adekvat undervisning, utan snarare brist i undervisningen, lärar brist, lärar kompetens, läromedelsbrister. Dessa 3 grundläggande nämnda orsaker är ett resultat av den förda skolpolitiken i kommunen.
Ansvaret för detta är självklart BUoK- nämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige majoriteten, (S) som prioriterade, förhindrandet av den politiska oppositionen, att komma till tals på alla o-tillgängliga sätt, samarbete var otänkbart för (S) deras "härskarteknik" fick inte ifrågasättas. Än att tillsammans med oppositionen arbeta  med att ge kommunens elever en riktig och bra skolundervisning.
Turbulensen i BUoK- nämnden, internt i S-partiet där den av kommunfullmäktige tillsatta S-ordföranden fick ta TIME-OUT och ersattes internt av S-partiet, utan kommunfullmäktige inflytande.
Schismen mellan BUoK nämnden och dess förvaltning är självklart också starkt bidragande till den undermånliga skolpolitik, där nämnden anmäldes till Arbetsmiljöverket för kränkande "Härskarteknik" av personal inom nämndens ansvarsområde.
 
VÅRDEN: Kommunens skyldigheter när det gäller "vården" är i likhet med skolan lågt prioriterat under föregående mandatperioden 2010 - 23014.
Sveriges kommun-Landstingsförbund (SKL), har tillsammans med socialstyrelsen och arbetsmiljöverket riktat allvarlig kritik mot kommunens socialnämnd.
Gällivare kommun har enligt SKL rapport, Sveriges sämsta "hemtjänst", av Sveriges samtliga 290 kommuner.
Arbetsmiljöverket har vid inspektion 2012 funnit allvarliga brister i hemtjänstpersonalens arbetssituation, som i sin förlängning försämrar livskvaliten hos brukarna av hemtjänsten. Arbetsmiljöverket fann även vid inspektion 2013 - 2014 att "inget gjorts" mot ovannämnda påtalade förhållanden.
Arbetsmiljöverket har beslutat utdöma därför "vite" om 400 000 kr, om inget gjorts till mars 2015.
Kommunerna tog över huvudansvaret för hemsjukvården från Landstinget februari 2014. Distriktvården handhas numera av kommunen där huvudansvarig person är distriktssköterskan (MAS - medicinsk ansvarig sjuksköterska).
Medicinhanteringen för kommunens funktionshindrade, bär kommunen huvudansvaret för. P.S., se mina  tidigare blogg om medicin D.S
 
LOV, det s.k "fria vårdvalet". Har resulterat att vi fått en ny patientlag. En lag som sägs förstärka den enskilde patientens rättigheter att få information om sin sjukdomstillstånd samt vara delaktig i vårdbeslut, även gällande mediciner.
Rätt till att själv välja andra landstings vårdenheter i Sverige, vid val utanför eget landsting så får patienten själv betala resor och uppehälle. Enligt mitt förmenande, så gagnar denna "patientlag", dom välbeställda, som själv kan betala delar av sina vårdkostnader och därmed skaffa sig förtur i vården. 
 
OMSORGEN: Kvaliten på den kommunala omsorgen, är oftast nyckelordet, till enskilt lidande och samhälleliga kostnader. Det är inte meriterande att få läsa om dom utredningar -  rapporter som presenteras, att Gällivare kommun har Sveriges sämsta "HEMTJÄNST". (Se även Arbetsmiljöverkets "vitesförläggande").
Boendet är ett av dom stora problemen. Där kommunerna inte enbart Gällivare, arbetar med att avveckla sitt engagemag i kommunala boenden för äldre och andra med nedsatt funktionsförmåga.
För att minska kostnaderna så blandar man "hej-vilt", människor i gemensamma boenden, fysiskt handikapp blandas med människor som lider av mental ohälsa "demens-sjuka etc,) Och skapar därmed en deprimerande livsmiljö.
Under "mottot" ger kommunerna sken av att alla vill bo hemma. Det är ett påstående som inte kan ifrågasättas. Den fråga som man undviker att ställa, är frågan hur många människor, som lider av nedsatt förmåga att själv fatta nödvändiga beslut om sin livskvalite och miljö?
I stället så ställer kommunerna allt större krav på dom anhörigas delaktighet i vården och omsorgen av sina närmaste, med stöd av kommunal hemtjänst. ( Se kvaliten på Gällivare kommuns Hemtjänst, sämst i Sverige).
 
Det finns redan nu, 100-150 000 anhöriga Sverige som tvingats gå in "deltidsarbete" eller sluta sina anställningar för att ta hand om sina anhöriga.
Den omsorgspolitik som i allt större grad tillämpas av kommunerna skapar ovannämnda problem som dom politiska makthavarna inte vill vidkännas enligt kommunförbundet.
 
Jag har med denna  "blogg" berört delar av kommunmedborgarnas livs-vardag i Gällivare kommun.
 
    
Kommentera inlägget här: