brorvennstrom.blogg.se

Samhälle och Politik

Ojämnlik vård

Kategori: Allmänt

Ojämlik vård hotar sjukvårdssystemet.

 

En kommission ledd av Ilija Batljan som ordf.bestående av 7 ledamöter, där bl.a  Curt Persson ordf,i PRO och Christina Husmark-Pehrsson f.d socialförsäkringsminister ingår.

 

Tidn. Dagens Samhälle har tagit del av den slutrapport som kommissionen lagt fram.

Där framgår det med all tydlighet, att den ojämnlika vården är ett hot mot hela vårt sjukvårdssystem. Man säger vidare i rapporten. Att sjukvården är ojämlik har beslutsfattare på alla nivåer inom sjukvården känt till i årtionden. Men efter all debatt, otaliga lägesrapporter och nationella strategier kvarstår faktum. Sjukvården är ojämlik.

Kommissionen kräver att riksdagen skall fastslå en ”nollvision” mot dödsfall orskad av ojämlik vård. Det är beklämmande säger kommissionen att behöva konstatera att tio personer dör dagligen i Sverige året om i sjukdomar som sjukvården hade kunnat åtgärda

Kommissionen säger sig vara övertygad om att den främsta orsaken till ojämlik vård är att sjukvården inte utgår från varje ensild patient och dennes behov

I slutrapporten föreslår kommissionen 17 åtgärder i riktning mot en mer jämlik vård.

 

Undertecknad har ragit del av ovannämnda rapport. Jag reagerar i första hand mot den Patientlag som började gälla från 1 jan.2015, denna lag ska ersätta den tidigare Hälso- Sjukvårdslagen med sina 3 prioriteringar, Dessa 3 prioriteringarna var. ”Varje människas lika värde.” ” Vård ska ges efter behov och ska finansieras solidariskt”  ”Lönsamhetsaspekten ska underställas dom två föregående prioriteringarna”

Vad är då att säga om den nya Patientlagen, är den bättre än förra lagen?

Enligt mitt förmenande, så är den nya Patientlagen ett hot mot all demokratisk tänkande om jämnlikhet och varje människas lika värde.

Ett exempel av många andra: Patientlagen säger att du ska ha rätt att söka vård i vilket landsting som helst i Sverige, det är bra. Men patientlagen säger också att du själv ska stå för rese-uppehållskostnaderna för vård utanför din hemlandsting.

Jag frågar mig hue många människor i Sverige med inkomster under EU.s fattigdomsnormer 10 700 kr i mån. har råd att nyttja den förmånen?

Därmed ges inte vård efter behov, utan vårdinsatserna utgår utifrån den enskildes betalningsförmåga. Lönsamheten har blivit prio.1 vårdbehovet prio 2

prio 3 Solidariteten ett minne blott i den svenska välfärden.

 

 

Kommentera inlägget här: