Sossarnas självkritiska valanalys, 100 dagars vånda!?
Kategori: Allmänt
Den allmänna rösträtten infördes i Sverige 1921, I 94 år har socialdemokraterna styrt Gällivare kommun. Nu efter valet 2014 så är dom första gången i opposition. Att svälja denna "bittra" kalk tar sig många uttryck i deras valanalys.
Största svårigheten verkar vara, att förstå hur kunde vi förlora valet eftersom vi hade egen majoritet i kommunfullmäktige. Enligt mitt sätt att se så utgick inte väljarnas dom utifrån sossarnas majoritet.
( Vi är vackrast, vi är störst.) Utan domen utgick utifrån sossarnas agerande i sin maktfullkomlighet, jag har tappat räkningen på, hur många gånger som sossarna i kommunfullmäktige i brist på argument i debatterna vräkte ur sig.
Vi debatterar inte, vi har egen majoritet vi bestämmer.
Denna "härskarteknik" blev även ett utryck från kommun anställda i sin anmälan till arbetsmiljöverket om sosse- majoritetrens personalpolitik.
Det som fällde utslaget i valet, var ändock hur sossarna under den gågna mandatperioden förvaltat sitt förtroende kapital i viktiga frågor för kommunmedborgarna, ( Skolan,vården och omsorgen),
Att valanalysen omfattas av en hel del självkritik, är ett friskhetstecken, hur seriöst och allvarligt är det menat. Är det ett spel för galleriet?
På S- partiets distrikt konferens i Kiruna företogs en valanalys, lyftes 4 "rubriker" fram, närhet,tydlighet,agenda och kompetens som nyckelord. Arbetsgrupper tillsattes s,k Workshops, som lämnade följande synpunkter.
ATT-det behövs tydlighet, vi är för otydliga för att vi är osäkra på vad vi egentligen vill, Det talas om att "ena" ett parti som upplevs splittrat och att sätta" laget framför jaget".
Som utomstående från S-partiet men medlem av svensk arbetarrörelse så tar jag mig friheten att tycka till om ovannämnda valanalys.
"NÄRHET" överlämnar man politiken i händerna på lobbyister och PR-byråer vars verksamheter är på uppdrag av olika "särintressen" i synnerhet näringslivet som pockar på ökat inflytande i politiken. Det är väl inte obekant att vissa f,d höjdare i S-partiet anser det vara förenligt med sin politiska heder att som lobbyister eller PR-byrå ägare tillmötesgå sina uppdragsgivare, Även M-partiet anlitar dessa "ideologiska" tvättare. Almedalen har blivit till ett ypperligt säte för politisk korridor mygel.
"TYDLIGHET" Det är en naturlig företeelse att "osäkerhet", inte enbart i politiken leder till otydlighet. Eftersom politiken i allt högre grad formuleras utanför partiet,, av personer som inte deltar aktivt i det interna partiarbetet.
Så innebär det för dom personer som är valda att företräda politiken, inte vet vad man egentligen "vill".
"AGENDA" Att i ett "splittrat" parti fokusera sig på frågeställningar och välja mellan att ägna sina krafter och resurser till att i osäkerhet inte veta var man står politisk. Vad är det för intressen, är det dom samhälleliga enskilda medborgar intressena eller dom särintressen som allt mer tränger på som prioriteras?
"KOMPETENS". Hur är det med den ideologiska- politiska skolningen, eftersom partiet upplevs som splittrat och där valet och kampen står mellan "laget" d.v.s partiet och"jaget" d.v.s dom enskilda personer som ser politiken som en försörjning och inte i första hand ett förtroende?
Valanalysen avslutades av en LO-distriktsombudsman som sammanfattade analysen med en uppmaning.
" Vi måste börja snickra ihop den här arbetarrörelsen".
Min kommentar till ovanstående. BRA! Fråga, är det många kloka ord som resulterar i intet förpliktande verkstad? Tiden får utvisa?
Gällivare S-förening har åstadkommit en valanalys av sin misslyckade kommunalpolitik, det får bli min nästa blogg skrivande.