Åldersdiskriminering
Kategori: Allmänt
Åldersdiskriminering.
Underlag PRO – kongresserna antagna och beslutade handlingsprogram för kongressperioderna 2009 – 2012, 2012 – 2015. 2015 – 2018.
Vid genomgång av PRO handlingsprogram, har vi förutom genomgången av det senaste handlingsprogrammet jag även använt av dom två tidigare antagna handlingsprogrammen från år 2009 – 2012. Det jag kommit fram till, är att innehållet i samtliga handlingsprogram återspeglar på ett bra sätt levnadsvillkoren för oss pensionärer samt föreslår konkreta åtgärder mot rådande missförhållanden.
Utdrag från handlingsprogrammen.
”Äldres rätt till inflytande och respekt.” Åldersdiskriminering innebär att människor enbart utifrån sin ålder tilldelas en särskild plats och roll i samhället.
Den som anses gammal och har passerat det s.k åldersstrecket blir satt på undantag Attityderna till äldre leder till diskriminering, även inom socialförsäkringens område finns regler som missgynnar äldre.
Min uppfattning av ovannämnda!
Den negativa inställningen till oss äldre kommer inte bara att försvinna av sig själv. Våra politiker i såväl lokal, regional som statlig nivå verkar ha fastnat i en uppfattning om äldre människor, som inte enbart återspeglar en nedvärderande syn, utan även i ett flertal fall svartmålar äldre som en ekonomisk - social börda för samhället. Att efter 40 – 50 års idogt arbete som dom flesta pensionärer har i arbetslivet blir stämplade som ”fattig pensionärer” och lever otryggt med krympande pensioner. Där drygt 230000 pensionärer i Sverige ligger under EU.s fattigdomsgräns på 11830 kronor per månad före skatt, varför den disponibla inkomsten för dessa ”fattigpensionärer” är omkring 8000 kr. i månaden.
Jämförelse med andra länder, i Frankrike betalar en pensionär 14% i skatt i Portugal 0% i skatt och i Tyskland betalar en pensionär 17% mindre i skatt än löntagare. Dessutom är läkarbesök – medicin och tandläkare gratis. Av 53 jämförbara länder som undersöktes fanns inget land som i likhet med Sverige tvingade pensionärer till att betala mer skatt än löntagare.
Svenska pensions system ATP – PPM. En jämförelse mellan ATP och PPM talar tydligt till ATP-systemets fördel, där ATP- systemet är betydligt fördelaktigare i sin regelverk än vad PPM- systemet medger.
PRO har tillsammans med 4 andra rikstäckande pensionärsorg. Krävt en översyn av pensionssystemen utav statsmakterna som ställt sig kallsinniga till kravet varför ovannämnda pensionärsorg. genomförde en granskning själv som överlämnades till regeringen i april 2011.
Riksdagens pensionskommite, bestående av 4 borgerliga partier inkl. socialdemokraterna avvisar helt och i alla delar en översyn av PPM -systemet, det klargjorde riksdagens socialförsäkringutskottets ordf. vid sitt besök på ett PRO-möte i Gällivare 18 feb. 2016, där han också ansåg att dom medel ca.260 miljarder från AP-fonderna, (enligt handl.programmet år 2012 sid 14.) som överfördes till statsbudgeten åren 1999 -2001, är en ”skröna”, (upphittat påstående). I PRO -kongressen 2009 krävs, definitivt att inga ytterligare pensionsmedel överförs från AP-fonderna till statsbudgeten. I PRO -kongressen 2012 handlingsprogram krävs att dessa överföringen av dessa medel omprövas, samma krav ställde PRO -kongressen 2015.
Ser man till regeringen och riksdagens ställningstagande till dom rikstäckande 5 pensionärsorg. som representerar ca. 1 miljon medlemmars krav. Som avfärdas som en ”skröna” av statsmakterna.
Jag inledde denna motion. ”Äldres rätt till inflytande och respekt”. Med hänvisning till ovanstående brödtext och slutsatser så tycker jag PRO tillsammans med dom övriga 4 största rikspensionärsorg.
Tar initativet till anordnande av en landsomfattande manifestation och demonstrationer runt om i Sverige inför valet 2018. Med krav om, ”äldres rätt till inflytande och respekt.
Bror Wennström
Ö- Kyrkallen 16 A
98232 Gällivare
070/2111970